Opiatlar Nedir?

Opiatlar dilimizde Opiyatlar olarak da adlandırılmaktadır. Opiyatlar merkezi sinir sistemini üzerinde depresan olarak etki gösteren narkotik ilaçlardır. Opiyatlar haşhaş bitkisinden üretilen veya sentetik alkoloidlerden afyondan meydana gelmektedir.
Opiatların birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar;
Bazı ağrı kesiciler
Morfin
Kodein
Hidrokodon
Oksikodon
Eroin olarak bilinmektedir.
Opiatların Tarihçesi
Opiatların geçmişine bakıldığında ilk olarak, Milattan Önce 4000’li yıllarda Sümerler tarafından haşhaş üretimi, afyondan üretimi ve bunlarla yapılan ilaçlar yapıldığına dair yazılar ve kalıntılara rastlanmıştır. Bununla birlikte M.Ö 2000’li yıllarda Mısır’da, M.Ö 2700 yılında Orta Asya’da Çin ve Hint Uygarlıklarında kullanımları yaygın olarak görülmüştür. Yakın geçmiş de ise 1800’lü yıllarda morfin ve türevleri ile karşılaşılmıştır.
Opiatlar Nedir?
Opiat kullanımına bakıldığında yaklaşık olarak 20’den fazla opiat çeşidi bulunmaktadır. Bunların birçoğu klinik olarak kullanılmaktadır. Opiat maddelerden en yaygın kullanılan madde eroindir. Diğer Opiatlardan farklı olarak eroin, tıbbi tedavilerin kontrolü esnasında bağımlı olan kişilerde, bu tip klinik ilaçlara kolaylıkla ulaşabilen sağlık profesyonellerinde ve kullandığı ilaçları çeşitli tıbbi sağlayıcılardan ve tedavi süreçlerinde elde eden bireylerde görülmektedir.
Opiyatların kullanımı opiyat reseptörlerinin sayısını ve duyarlılığını değiştirmektedir. Bunun sonucu olarak tolerans ve yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Opiyatların bağımlılığı çok kısa süre içinde gelişmektedir. Opiyatların etkisi yaklaşık 4-6 saat aralığında sürmektedir. Optiyatlar 3 ana dala ayrılmaktadır. Bunlar;
- Doğal Opiyatlar
- Narkotik etkisi olanlar
- Narkotik etkisi olmayanlar
- Yarı sentetik olanlar
- Sentetik olanlar
Doğal Opiyatlar
Narkotik Etkisi Olanlar: Morfin, Kodein
Narkotik Etkisi Olmayanlar: Tebain, Papaverin, Naskopin
Yarı Sentetik Olanlar: Eroin, Hidromorfon, Oksikodon, Hidrokodon, Oksimorfon
Sentetik Olanlar: Fentanil, Petidin, Tramadol, Buprenorfin, Metadon, LAAM
OPİYATLARIN ETKİSİ

- Kullanımı sonrasında vücutta kızarmalar
- Öfori hissiyatının ardından sedasyon dönemleri
- Hareketsel yavaşlamalar
- Konuşma bozuklukları
- Dikkat bozukluğu
- Hafızasal Sıkıntılar
- Solunumda yavaşlama
- Göz bebeklerinde küçülme
- Ağrı hissiyatının kaybolması
- Kan basıncında azalma
- Sürekli vücut ısısı değişiklikleri
- Kalp hızında yavaşlama
Opiatların Yoksunluk Belirtileri
Opiyatların yoksunluk belirtileri bu maddenin yarı ömrüne bağıdır. Kullanımı en yaygın olan eroinin yoksunluk belirtileri 6-8 saat sonra başlar. Bu belirtiler 2-3 gün süre içerisinde şiddetli şekilde yaşanmaktadır ve bu yoksunluk belirtileri 8-10 gün aralığında devam etmektedir. Bu süre sonunda yoksunluk belirtileri yavaş yavaş bittiği görülmektedir. Opiyatların yoksunluk belirtileri ise şunlardır;
- Bulantı
- Kusma
- Esneme
- İshal
- Halsizlik
- Depresyon
- Uyku Problemleri
- Kas Rahatsızlıkları
- Kemik Ağrıları
Opiat Bağımlılığının Tedavisi

Opiat bağımlılığında kişinin tedavi olmak istemesi en önemli etmenlerden biridir. Bu bağımlılık türünde ilk olarak opiat bağımlılığını netleştirmek için çeşitli nöropsikiyatrik ve psikolojik testler yapılmaktadır.
Bu bağımlılık türü belirlendiği anda bağımlı olan kişi psikososyal açıdan değerlendirilmeye alınarak hem ailesi ile hem de birey ile çeşitli görüşmeler yapılır. Bu değerlendirmeler sonucu tedavi türü belirlenmiş olur. Tedavi türleri ayaktan tedavi ve yatarak tedavi olarak ikiye ayrılmıştır.
Optiat bağımlılığından kurtulmak için başvurulabilecek çeşitli kuruluşlar aşağıda yer almaktadır. Bunlar;
Aile hekimleri
Çeşitli Sağlık Kuruluşları
Devlet hastanelerine bağlı olan çeşitli psikiyatri poliklinikleri
Özel Klinikler
Özel Psikologlar gibi birçok uzmandan madde bağımlılığı tedavisi için destek alabilirsiniz.
Opiatlar Nedir? Gibi Birçok Bilgi İçeriği İçin Tıklayınız…