Esrar Bağımlılığı Tedavisi

Mart 2, 20220

Esrar Bağımlılığı Tedavisi

Esrar Bağımlılığı Tedavisi
Esrar Bağımlılığı Tedavisi

Esrar, kenevir bitkisinin kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden elde edilen bir uyuşturucu madde çeşididir. Etken maddesi THC (Tetrahidrokannabiol) olan esrar 400’ün üzerinde kimyasal madde içermektedir. İşleniş biçimlerine göre farklı türleri olan esrar, en çok marihuana, ganja ve ot olarak bilinmektedir. Esrar başlangıçta bir sigaranın eşdeğeri bir madde olarak görüldüğünden dolayı bağımlılık yapan bir madde olarak görülmemektedir. Bu sebeple esrar diğer uyuşturucuların kullanılmaya başlanmasında bir basamak görevi görmektedir. Yani insanlar diğer uyuşturucu maddelerin kullanımına başlamadan önce esrarı deneyimlemektedir.

Esrar Kullanımının Fiziksel Etkileri

  • Ağız kuruluğu
  • Göz kızarıklığı
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Kalp atış hızının artması
  • Hareketsel bozukluklar
  • Vücut ısısının değişmesi
  • Dolaşım problemleri ve kusmalar

Esrarın İnsan Vücuduna Etkileri

  1. Esrar uzun süre kullanıldığında zihinsel gelişimi yavaşlatır ve problemlere yol açar.
  2. Düzenli esrar kullanımı çeşitli solunum problemleri yaşamaktadır. Kronik öksürük ve bronşit gibi. Esrarın içinde bulunan katran ve CO miktarı sigaraya nazaran yaklaşık 5 kat fazladır. Bu sebeple esrar, akciğerin dokusunu da tahrip etmektedir.
  3. Esrar kalp hızı ve basıncını arttırır.
  4. Çeşitli öğrenme bozukluklarına yol açar. Bu durum esrar kullanan lise çağındaki bireylerde oldukça görülmektedir.
  5. Kan ve İdrar düzeyleri kullanıldıktan hemen sonra zirve yapar.
  6. Uzun süreli esrar bağımlılarında sosyal ilgisizlik ve motivasyon kaybı görülmektedir.
  7. Yapılan araştırmalara göre, uzun süreli esrar kullanımında hem erkeklerin hem de kadınların doğurganlığını etkilemektedir.

Esrar bağımlığı tedavisi için hem ayakta hem de yatarak tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Eğer bağımlılık seviyesi üst düzeyde ise yatarak tedavi görmek uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bağımlılık seviyesi düşük ise ayakta tedavi yöntemleri sonuç verebilir. Madde bağımlılık seviyesi değerlendirilirken esrar kullanım süresi, miktarı ve şiddetine göre değerlendirilebilir. Esrar bağımlılığı tedavisinde en önemli nokta bağımlı olan kişinin tedaviyi istemesidir.

Ülkemizde pek çok kurum bu konuda destek vermektedir. Bunlardan başlıca olanları;

  • AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi)
  • ÇEMATEM (Çocuk Ergen Alkol Madde Tedavi Merkezi)’dir.

Esrar tedavisinde bu merkezlere başvuran hastalara ilk olarak belirli bir takım esrar bağımlılık testleri yapılmaktadır. Bu testler sonucu hastanın tanısı konulduktan sonra kişiye ayakta veya hastanede tedavi imkânı sunulmaktadır.

Esrar bağımlılığı tedavisi diğer bağımlılık türleri gibi tedavisi oldukça zordur. Kişi tedavi döneminde çeşitli klinikler veya psikolojik merkezlerden de yardım alabilir. Bununla beraber aile bireylerinin ve sosyal çevrenin bağımlı kişiye bu konuda destek olması ve motive etmesi gerekmektedir.

Ayakta tedavi yönteminde çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar esrarın alımını doğrudan etkileyen ilaçlar değildir. Fakat bu ilaçlar esrarın vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır.

Esrar Bağımlılığı Tedavisinde 3 Aşama;

  1. İzolasyon Dönemi: Hastanın toplumdan izole edilmesi gerekmektedir. Özellikle esrar kullanan sosyal çevresin olabildiğince uzaklaştırılmalıdır. Esrar Bağımlılığı tedavisi belirlenen düzeye göre evde veya hastanede başlar.
  2. Temizlenme Dönemi: Bu dönemde kişinin gerekli destekleri alarak biyolojik ve psikolojik bağımlılığının önüne geçilmek hedeflenir. Bu dönemde kişinin tekrardan esrar yoksunluğu yaşayabilir ve etkileri görülebilir. Bu sebeple bu dönem bağımlı kişi için oldukça önemlidir.
  3. Rehabilitasyon Dönemi: Psikoterapi, hipnoz, vb. tedavi yöntemleri ile esrar bağımlısı kişi eski yaşantısına hazır konuma getirilir.

 

Esrar Bağımlılığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Esrar bağımlılığında bilinen ve yaygın olarak kullanılan üç adet ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar esrarın vücuttan atılmasında büyük rol oynamaktadır ve hekim gözetimi olmadan kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar:

  • Metadon
  • Suboxone
  • Naltrexone

Daha Fazla Bilgi İçeriği İçin Lütfen Tıklayın

 

 

 

 

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *

EGEFE Bilişim Sağlık
Sağlık sektöründe yaptığı inovatif çözümler ile güven, kalite ve memnuniyetin öncüsü...
Bizi takip edin
Gelişmelerden ve farkındalık dünyamızdan haberdar olmak için bizi sosyal kanallardan takip edin
EGEFE Bilişim Sağlık
Sağlık sektöründe yaptığı inovatif çözümler ile güven, kalite ve memnuniyetin öncüsü...
Müşteri Hizmetleri
Müşteri Hizmetleri
Gizlilik Sözleşmesi
Bizi takip edin
Gelişmelerden ve farkındalık dünyamızdan haberdar olmak için bizi sosyal kanallardan takip edin