Madde Bağımlılığı Tedavisi

Şubat 15, 20220

Madde Bağımlılığı Tedavisi

Madde Bağımlılığı Tedavisi
Madde Bağımlılığı Tedavisi

Uyuşturucu maddeler Dünya Sağlık Örgütü Tarafından ‘sağlık için kullanılanlar dışında, yaşayan organizmada kullanıldığında, organizmanın bir veya birden fazla yetisini farklılaştırabilen maddeler’ olarak tanımlanmıştır. Madde bağımlılığı bilindiği üzere ruhsal, fiziksel, ekonomik, sosyal ve birçok yönleri ile karmaşık bir olgudur.

Uyuşturucu maddelerin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bazı uyuşturucu maddeler uyarıcı olarak kullanılırken bazıları ise seratonin yükseltici etkileri sayesinde insanları sakinleştirmekte ve, kişiye belirli duyguları hissetmesine engel olarak geçici olarak uyuşturmaktadır.

Uyuşturucu maddelerin sokak isimleri oldukça farklıdır. Bunların en çok bilinenleri esrar, eroin, kokain ve ekstazi’dir.

Madde Bağımlığı Döngüsü belki kullanabilirim ile başlar. Kişinin uyuşturucu maddeden korkusu ve merakı ile devam eder.  Asıl kırılma noktası ise kişi bir kereden bir şey olmaz diyerek merakını gerçekliğe dökmesidir. Sonraki bağımlılık dönüsü ise bir daha asla, ben bağımlı olmam ve istesem bırakırım, bu bırakılmaz ki, bırakmak zorundayım, artık bırakacağım ve bıraktım; bir daha başlamam ile son bulmaktadır.

Madde Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Madde bağımlılığı tedavisi eğer bağımlı olan kişi özel bir klinikte tedavi görmek isterse bu adımlar 3 aşamada gerçekleştirilecektir. Bu aşamalar

1: Hastanın Toplumdan Uzaklaşması Dönemi

Bu dönemde hasta toplumdan izole edilerek, tedavi edileceği kliniğe yatırılır.

2: Temizlenme Dönemi

Bu aşamada hastanın uyuşturucu madde ile arasındaki bağ tamamen kesilerek, uyuşturucu madde yerine daha düşük fiziksel bağımlılık oluşturan bir madde verilir. Kişinin madde duyduğu yoksunluk zamanında ise bu aşamanın hafif geçmesi için belirli sakinleştirici ilaçlara başvurulur. Bu sayede yasaklı maddeden vücudun tamamen arınması sağlanmaktadır.

3: Rehabilitasyon Dönemi

Bu dönemde kişinin psikolojik bir tedavi görmesi amaçlanır. Kişi bir uzman sayesinde uyuşturucu madde kullanımına zemin hazırlayan sosyal, ekonomik veya ruhsal sıkıntıların çözümü aranır. Rehabilitasyon dönemi oldukça uzun bir süre sürebilir.

Kişinin uyuşturucu maddeden uzaklaşması sonucunda 2 önemli nokta vardır. Bu noktalar sağlıklı aşılması durumunda kişinin uyuşturucu maddeye olan mesafesi daha fazla artacaktır. Bu iki önemli nokta şu şekildedir:

1: Yoksunluk Dönemi: Bu dönemde kişi uyuşturucu vücudunda bağımlı olduğu uyuşturucu maddenin yoksunluğunun hissetmektedir. Bu dönemde kişi yoksunluk krizlerine girebilir, iyileşmiş olarak çıktığı bu duruma tekrardan geri dönebilir. Bu sebepten ötürü kişinin bu dönemi sıkıntısız bir şekilde atlatması gerekmektedir.

2:Tekrar Deneme İsteği Dönemi: Bu dönemde kişinin uyuşturucu maddeye başlamasına sebep olan madde bağımlılığı döngüsünü tekrardan yaşamak isteyebilir ve uyuşturucu maddeye başvurabilir. Bu sebeple kişinin bu dönemi de sağlıklı bir şekilde destek alarak kişinin kendini tanıması, uyuşturucu madde kullanma nedenlerini anlaması, uyuşturucu maddeye tekrardan başlamaması gibi çeşitli etmenler öğretilmesi sağlanmalıdır.

Bu amaçla bireysel ve grup tedavileri hastalar üzerinde oldukça yararlı olmaktadır. Unutulmamalıdır ki tedavi süresi uzadıkça başarı şansıda bir o kadar yükselmiş olur.

Kişi Madde Bağımlılığı Tedavisi Almadan Bağımlılıktan Kurtulabilir mi?

Uyuşturucu maddelerin her biri insanın vücudunda ve beyninde çeşitli etkiler yaratmaktadır. Bu etkiler kişide belirli değişiklere sebep olmaktadır. Bu sebepten ötürü desteğin hangi alanda olması gerektiğini belirlenmelidir. Risk durumu bu konuda en hassas noktalardan biridir. Bu sebeple kişinin profesyonel bir destek alması iyileştirme şansını bir hayli arttırmaktadır.

Madde BağımlılığıTedavisi İçin Gerekli Süre Nedir?

Bu konuda kesin bir süre vermek yanlış olur. Çünkü uyuşturucu bağımlılığı tedavisi uzun süren bir süreçtir. Unutulmamalıdır ki tedavi ne kadar uzunsa başarı şansı o kadar artar. Uyuşturucu madde bağımlılığında tedavilerde kişiden kişiye göre değişmektedir. Tıp dilinde hastanın ilk altı aylık süreci atlatmasına ‘kısmi düzelme’ adı verilmektedir.  Kişinin bu noktadan sonra tedaviyi bırakmaması ve tedaviye bağlı kalması gerekmektedir. Çünkü bazı çalışma bağımlılıktan dolayı kişinin hayatı boyunca tedavi alması gerektiğini iddia eden çalışmalarda vardır.

Madde bağımlılığı Tedavisi uzun soluklu bir süreçtir. Bağımlı olan kişinin tedavi yöntemleri hastane, klinik veya psikolojik destek ile sınırlı değildir. Bu noktada kişi belirli grup terapisi, ailesine veya medikal tedavilere de başvurabilir.

Madde Bağımlılığı Tedavisi İçin Nerelerden Destek Alınabilir?

Aile hekimleri

Çeşitli Sağlık Kuruluşları

Devlet hastanelerine bağlı olan çeşitli psikiyatri poliklinikleri

AMATEM

Özel Klinikler

Özel Psikologlar gibi birçok uzmandan madde bağımlılığı tedavisi için destek alabilirsiniz.

Yazımızda sizler için madde bağımlılı tedavisini anlattık daha fazla bilgi içerikli yazı için lütfen tıklayın

Bir Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar işaretlendi *

EGEFE Bilişim Sağlık
Sağlık sektöründe yaptığı inovatif çözümler ile güven, kalite ve memnuniyetin öncüsü...
Bizi takip edin
Gelişmelerden ve farkındalık dünyamızdan haberdar olmak için bizi sosyal kanallardan takip edin
EGEFE Bilişim Sağlık
Sağlık sektöründe yaptığı inovatif çözümler ile güven, kalite ve memnuniyetin öncüsü...
Müşteri Hizmetleri
Müşteri Hizmetleri
Gizlilik Sözleşmesi
Bizi takip edin
Gelişmelerden ve farkındalık dünyamızdan haberdar olmak için bizi sosyal kanallardan takip edin